X-Men: First ClassGenre: Action
Produktionsår: 2011
Ursprung: USA

Skådespelare: James McAvoy (The Last King of Scotland), Oliver Platt (Casanova), Kevin Bacon (Hollow Man) och Michael Fassbender (Inglorious Basterds)

Handling: Charles "Professor X" Xavier och Erik "Magneto" Lehnsherr upptäcker att de har extraordinära talanger som gör dem unika. De bestämmer sig för att, tillsammans med USAs regering, samla ihop andra mutanter för att bilda en supergrupp som ska utnyttja sina krafter för att skydda mänskligheten.

Omdöme: Helt klart en av de bättre filmerna i X-Men-serien. Det här är som sagt en "prequel" som visar historien bakom bildandet. Trots att det nu för tiden vimlar av såna här halvkassa förhistorier så står den här ändå ut som en bra sådan. Vänskap, svek och massor av action ger filmen just den "schvung" som behövs. Slutligen kan tilläggas att Kevin Bacon faktiskt gör en riktigt bra rollinsats. Tack för det!

RushmoreGenre: Komedi
Produktionsår: 1998
Ursprung: USA

Skådespelare: Jason Schwartzman (Scott Pilgrim vs. the World) och Bill Murray (Lost in Translation)

Handling: Max Fischer är redaktör för skoltidningen, ordförande i franska klubben, vice ordförande i frimärks- och myntklubben, kapten i debattlaget, tränare för Lacrosselaget, ordförande för Kalligrafiklubben, grundare av astronomisällskapet, kapten i fäktningslaget, har gult bälte i Kung fu, ordförande i biodlarklubben, grundare av gokartlaget och mycket mycket mer. Trots dessa meriter är han en helt bedrövlig elev på skolan Rushmore, och hotas med avstängning om hans betyg inte förbättras. Max fascineras av den förmögne Herman Blume, som har två mycket besvärliga och bråkiga söner, de två blir snart vänner. Mitt i alltihop blir han även förälskad i lärarinnan Rosemary Cross, som även är änka. När Max slutligen blir avstängd verkar allt falera, för utanför de rika privatskolorna ser inte världen inte likadan ut.

Omdöme:
En smått förvirrande historia, men ändå med det där magiska som Wes Anderson alltid bjuder på. Det är absolut inte Andersons bästa film, men den håller ändå riktigt hög kvalitet filmen igenom och jag är helt klart nöjd.The Greatest Movie Ever SoldGenre: Dokumentär
Produktionsår: 2011
Ursprung: USA

Handling: Morgan Spurlock är mannen bakom McDonalds-dokumentären Super Size Me och även Where in the World is Usama Bin Laden, där han åker runt i världen för att leta rätt på Usama. Nu är han tillbaka med The Greatest Movie Ever Sold, en dokumentär om marknadsföring och produktplacering. Morgan tar sig runt och försöker hitta finansiärer till filmen, vilket inte alltid är lätt med tanke på att tittaren får reda på hur allt går till bakom de större filmerna. Och vem vill egentligen finansiera en film som går ut på att ironisera produktplacering?

Omdöme: Han kan den där Morgan, den här dokumentärfilmen är otroligt intressant och ger dig en inblick på hur "sjuk" vår värld börjar bli. Men filmen är sprängfylld med lättsam humor som gör att du aldrig behöver vrida på dig i soffan. Det är hans hittills bästa film och en av de bästa dokumentärerna på jag vet inte hur länge...